FORGOT YOUR DETAILS?

Schakel een specialist in voor het ontmossen van je dak!

Mossen en algen zijn dikwijls de oorzaak van een algemene snelle slijtage van het dak. Deze begroeiing kunnen op het dak de oorzaak vormen van waterinfiltratie. Mossen en algen maken zich vast aan uw dakpannen, leien, golfplaten… wat het poreus zal maken. Ze dringen door tot in de dakbedekking. De kans bestaat dat er vocht door de dakbedekking sijpelt en als gevolg bij lage temperaturen kan barsten.

Je dak reinigen is een essentieel onderdeel in het onderhouden van je woning. Een mooi dak geeft dan ook een meerwaarde aan het uitzicht en de levensduur van de woning. Bij ARD ontmossen ondernemen we verschillende stappen in het ontmossen van je dak:

Stap 1: Algemene controle van het dak

Een eerste stap in het ontmossen van je dak is de algemene controle van je dak. Heb je last van mos en algen? Of wil je eerder je dak preventief beschermen tegen mos en algen?

Algen zijn een verzamelnaam voor een veelvoudig en soortelijk gezelschap van lagere planten’ die van grootte variëren van klein tot vrij groot’. De algen die op uw dakbedekking, pannen… voorkomen zijn meestal ééncellige planten. Ze vormen een dunne laag op uw pannen, klinkers of murendie als groene aanslag zichtbaar is. Ze verschijnen op meerdere vochtige plaatsen, in de schaduw van bomen, gebouwen…

De algen op zich tasten niet aan. Algen halen hun voedingstoffen vanuit de lucht.Waarom moeten algen op uw dakbedekking, pannen… dan worden bestreden? Algen vestigen zich en vormen een dunne laag dat vocht en stof vasthoudt en in combinatie met weinig zonlicht is dit de ideale ondergrond voor mossen. Door de algenlaag blijft uw dakbedekking langer vochtig en is op zich dan weer gevoeliger voor schimmels die het dak aantasten.

Mossen zijn kleine spoorplantjes die in aanzienlijke hoeveelheden bij elkaar groeien. Het is niet noodzakelijk dat mossen vocht onttrekken uit de grond. Vandaar dat mossen groeien op uw dak, klinkers, oprit of muur. Het ontstaan van een laag mos op uw dak is een natuurlijk verschijnsel.

Door de wind komen zaadjes terecht op uw dak in combinatie van vocht en weinig zonlicht. Waar uw woning het minste zonlicht krijgt zal ook het meeste mos groeien. Door de aanwezigheid van mos blijft de onderlaag langer nat waardoor het vatbaar is voor schimmels. Het is dus belangrijk om dit vakkundig te laten verwijderen.

Stap 2: Kies de juiste behandeling voor je dak

Ieder dak is anders. Sommige daken bevatten weinig mos en hebben met een reiniging al voldoende. Andere daken zijn misschien al aangetast en zullen ook een coating nodig hebben. Na een grondige inspectie van je dak geven we je graag een eerste advies over de behandeling van jou dak. Hieronder kan je alvast de verschillende mogelijkheden terugvinden.

De reiniging van het dak is de eerste fase van het ontmossen. Alle mos en algen worden verwijderd aan de hand van gespecialiseerde materialen en producten. Door het gebruik van kwalitatief hoogstaand materiaal kan je er zeker van zijn dat je dak op een duurzame en deskundige manier gereinigd wordt.

Na het reinigen plaatsen we ook een anti-mos product. Dit product is speciaal ontworpen voor het verdelgen van mos en algen en zorgt er ook voor dat deze minder snel terugkomen. Enkele technische kenmerken:

 • Zachte reiniger voor het verwijderen van groenaanslag zoals mossen en algen.
 • Geconcentreerd en dient aangelengd met water naargelang de bevuilingsgraad.
 • Karakteristieken: viscositeit, mPa.s/20°C 1
 • PH 6,2
 • Densiteit/20°C 1,001

Als je dak erg aangetast is door mos en algen dan is het best dat je ook een coating van je dak voorziet. Ook hier maken we gebruik van verschillende producten.

Voordat we een coating aanbrengen maken we gebruik van een anti-mos primer. Deze primer zorgt voor een optimale hechting van de acrylaatverf die we nadien gebruiken op je dak. Deze primer vangt de porositeit op van mosgevoelige materialen en heeft naast zijn verhardende werking ook een moswerende werking. Enkele technische kenmerken:

 • Karakteristieken: Soortelijk gewicht +/-1,0
 • Aspect melkachtig wit
 • Type grondstoffen onschadelijk
 • Type mengsel emulsie
 • Eigenschappen: De primer heeft een dubbele werking, enerzijds verdelgt het de bestaande mossen en aanverwante organismen, anderzijds verhindert het mosgroei op materialen die gevoelig zijn voor aantasting.

Nadien gaan we over tot het verven (ook wel coaten) van je dak. Deze coating is een watergedragen coating met een hoge dampdoorlaatbaarheid. Het product is UV bestendig, bestand tegen mossen en vormt na droging een vocht en vuilafstotend schild. Enkele technische kenmerken:

 • Karakteristieken: Soortelijk gewicht circa 1,2
 • Gehalte aan droge stoffen circa 55%
 • Type grondstoffen gemodificeerde acrylaten, oppervlaktewerkende Additieven
 • Type mengsel emulsie
 • Eigenschappen na droging
 • Waterdichtheid: totaal
 • Waterdampdoorlaatbaarheid: +/- 120 g/m²/24 u bij 300g/m² (A.S.T.M.E. 96-53)
 • Rekvermogen: meer dan 200%, samentrekking na uitrekking 100%
 • Weerstand tegen blaasvorming: geen blaasvorming (A.S.T.M.D. 2366-68)
 • Veroudering : (A.S.T.M.G. 53-84) aanhechting voor en na tot krasvierkant 1mm: ok slijtweerstand voor en na: usubel en tabert 2000 toeren
 • Mosweerstand: (NFX 41.520) voor en na uitwassen geen enkele ontwikkeling van mossen
 • Buiten de standaard kleuren coating, antraciet, zwart en avondroos zijn er ook andere kleuren te verkrijgen op aanvraag

 Stap 3: Blijf je dak onderhouden!

Helaas zal je dak na het ontmossen niet voor eeuwig mos- en algenvrij blijven. Daarom biedt ARD ontmossen ook een onderhoudscontract aan. Dit zorgt ervoor dat je je dak blijft onderhouden en dan je preventief algen en mos op je dak tegengaat. Concreet houdt het in dat we om de 5 jaar bij je langskomen en je dak komen nakijken. Om de 5 jaar doen we het nodige om je dak weer helemaal in orde te brengen.

 

 

TOP